24 Nisan 2014 Perşembe

Sevgili'ye yakın olmak için: Mihmandar


Uzun zamandır okuduğum kitapları yazmadım. Zaten uzun zamandır doğru düzgün hiçbir şey yazmadım. Yazmadığım diğer şeyler buhar olup uçuyor amma velakin yazmadığım kitaplar, beni bir gün gelip yazmaya karar verirsem ben bu işin altından nasıl kalkarım endişelerine gark edecek denli hızla çoğalıyor. Neyse, bu konuyu günü geldiğinde düşünürüm, ben bugün buraya tek bir kitaptan bahsetmeye geldim. Mihmandar'dan.

Daha önceleri Peygamber'imizi(sav), sahabeleri anlatan çok kitap okumuştum. Epeydir, yine öyle bir kitap okumak, elimdeki sayfalar vesilesiyle O'nu(sav) anmak, O'na(sav) yaklaşmak, o havayı hissetmek istiyordum ama o istediğim kitap çıkmıyordu karşıma. Daha önce okuduğum kitapları da dönüp dönüp tekrar okumak istemiyordum doğrusu. Uzun zamandır beklemedeydim yani.

Mihmandar'ın çıktığını duyunca, bu niyetle, hemen aldım, hemen okudum. Kitapta, Rasulullah'tan(sav) benim arzu ettiğim kadar çok bahsetmemiş olsa da yazar, O'nun(sav) ahlakıyla ahlaklanmış, yaşayışını, düşünüşünü, attığı her adımı, alıp verdiği her nefesi O'nun(sav) gibi oldurmaya çalışan ve olduran büyük sahabe Ebu Eyyub el Ensari'yi(ra) okumak bile içimdeki susuzluğa bir pınar oldu, aktı, ferahlattı.

Kitabın son sayfasını bitirip, kapağını da kapattığımda ağzımdan şu cümleler döküldü:
"Rabbim, Sen benim yoluma bu kitabı çıkardın, beni de Sen'in için yollara çıkanlardan eyle."

İşin sırrı, Hz. Ebu Eyyub'un çizdiği yolda belki, her hareketini Peygamber'im(sav) bunu nasıl yapardı diye yapmakta. Belki de işin sırrı, ben O'nun(sav) zamanında yaşamadım ama ya O(sav) şimdi burda yaşıyor olsaydı, benim komşum olsaydı, şu sokağın köşesinden dönüverince karşı karşıya gelecek olsaydık, çarşıda, alışverişte denk gelme ihtimalimiz olsaydı, işte o zaman nasıl yaşardım, sorusunda. Hakikaten nasıl yaşardık acaba? Şu andaki yaşayışımızı aynen sürdürür müydük? Yoksa bazı hallerimizi değiştirme ihtiyacı hisseder miydik? 

Hadi diyelim bunların hepsi sonuçsuz kaldı, o yola çıkabilmek için belki kitapta geçen şu cümleler insanın aklını başına getirebilir:

" Soru çok yalındı: "Kutlu Nebi'nin dünyada işlenen günahların ölü dostlara ve akrabalara gösterildiğini söylediğini biliyor muydunuz, ya Eba Eyyub?" Sorunun akabinde hem Ebu Eyyub'un hem de Ömer oğlu Abdullah'ın aynı anda atlarından yere düşüvermeleri bir vaveyla kopmasına yol açtı."

"Şimdi, Dımaşk'tan çok uzaklarda, Konstantiniyye'ye iki konaklık mesafe kalmışken düşünüyorum da, sorulan soruya Abdullah ile Eyyub bile bayıldılarsa benim halim nice olur? Evvelce işlediğim günahlar ölü dostlarıma gösteriliyorsa mahşerde yüzlerine nasıl bakarım?... Ve daha önemlisi, şu fani dünyada işlediğim bir günahı ölmüş annemin öğrenmesi bile beni rahatsız ederken, nasıl oldu da ben onu işlerken Allah'ın bildiğinden rahatsız olmadım?"





Not: Bu satırları okuyup da, ben senin istediğin gibi kitaplar biliyorum diyenler, alta yazarlarsa gerçekten çok çok sevinirim.

4 yorum:

  1. Martin Lings in Hz.Muhammed'in hayatı kitabını okumadıysanız kesinlikle tavsiye ederim. Yazı tarzı ve içeriğiyle beni çok etkiledi, benzerlerinden kesinlikle çok farklı. %100 tavsiye olunur:)
    IŞIL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, çok teşekkürler. Okumadığım bir kitap, mutlaka bakacağım :)

      Sil
  2. Ben de peygamberimizin hayatını sıradışı şekilde anlatan Celaleddin Vatandaşın Hz. Muhammed'in hayatı ve islam daveti, Ali şeriati Muhammed(sav) .Mustafa islamoglu ùç Muhammed'i tavsiye edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim, not aldım kitapları :)

      Sil


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails