6 Aralık 2010 Pazartesi

Yokluğunda çok kitap okudum

Küçük kardeşim kitaplarla ilgili yazılarımı okumadan geçiyormuş.Kimi ilgilendirir ki senin hangi kitabı okuduğun diyor bana.(ODTÜ'lü olduğundan beri ukala mı oldu bu çocuk ne?)Ben hiç de gereksiz bulmuyorum oysa.Bir kere,blogdan önce de okuduğum kitapların listesini tutardım ben zaten.Garip bir mutluluk verirdi o listenin uzayıp gitmesi.Şimdi de hazır blog varken niye ayrı bir yere not edeyim ki diyorum.Kişisel günlüğüm değil mi burası nihayetinde.Ayrıca kendim kitap seçerken okuma konusunda fikirlerine değer verdiğim bloggerların önerilerini göz önünde bulunduruyorum.Belki burda yazdığım bir kaç satır da başka birilerine fikir verebilir.Ne mahsuru var yani sonuçta.Sıkılan okumaz zaten.

Uzun zamandır kitaplarla ilgili yazmamışım.Böyle olduğu zaman biriken bir sürü kitabı yazmaya üşeniyorum doğrusu.O yüzden beni en çok heyecanlandıranlardan daha çok bahsedeceğim.


İlk kez bir Pınar Kür kitabı okudum ve hayran oldum.Pınar Kür'ü sadece televizyondaki programından biliyordum,bilmek denirse ona da.Programı doğru düzgün hiç izlememiş,gözüme çarpan bir kaç dakikasında da Pınar Kür'ü  -aslında belli bir sebebi de yok ama- çok itici bulmuştum.Ama öykülerini okuduktan sonra hayranı oldum kendisinin.

Bana okuma sevgisi kazandıran kişi teyzemdi. Kafka'larla,Oğuz Atay'larla,Kundera'larla tanışmama vesile olan kişi yani.Böyle muhteşem yazarları okuma deneyimi yaşamasam bu kadar sevmezdim kitapları belki.İşte Akışı Olmayan Sular da aynı o dönemde aldığım zevki yaşattı bana.Diğer kitapları da bu kadar usta işi,bu kadar lezzetli mi acaba?






Bir diğer sevdiğim de Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'u oldu.Yine daha önce hiç okumadığım bir yazar.Sabahattin Ali,Türkçe'yi o kadar kıvrak ve mükemmel şekilde kullanıyor ki hayran kalmamak mümkün değil.Konu benim için çok çekici değildi ama öyle güzel yazmış ki okudukça okuyasım geldi.


Hoşuma gidiyor böyle keşifler yapmak.Altın madeni bulmuş gibi hissediyorum.İyi bir kitap bulmak demek sonrasında okuyabileceğin yeni bir sürü kitap olması demek.Bilen bilir,insan bazı dönemlerde şans eseri hiç iyi bir kitaba denk gelmeyebilir.Ve o kadar sevdiğin halde okumak azaba,yeni kitap seçmek tedirginliğe dönüşebilir.Ama artık benim okuyacak bir sürü yeni yazarım var.Onlar bitinceye kadar da başkalarını bulurum nasılsa.













İşte bu adama bayılıyorum.Georges Simenon.Polisiye romanda en iyilerden biri bence.Yine bence Kedi en iyi kitaplarından biri.










Bunlar dışında okuduklarımı detaylandırmaya gerek görmüyorum.Kısaca söyleyeyim.Dan Brown'ın tüm kitaplarını bitirdim.Da Vinci Şifresi en iyisi,Kayıp Sembol en kötüsü bence.Bir de arkadaşımın ısrarıyla Ateşi Yakalamak'ı okudum.Açlık Oyunları bu muymuş dedirmişti,Ateşi Yakalamak offf dedirdi.Serinin üçüncü kitabını okuduğumda ne olur bilmiyorum artık.

Şimdi elimde Adsız Sansız Bir Jude var.Nezleli Karga yazınca okumak istemiştim.Daha yarı etmedim ama şimdiden çok sevdim.

15 yorum:

  1. Bence bu yaptığın hem seni kendi adıma beni ve benim gibi okumak aşkına tutulanları mest ediyor.Kitap yorumların senin bakış açın ve paylaşman hepimizi biz okurlarını zenginleştiriyor.Sen dış seslere aldırma, kendi iç sesini dinle ve devam et.ODTÜlü kardeşine de söyle Herkesin ve herşeyin bir müşterisi vardır.:))

    YanıtlaSil
  2. Vayy,bu nasıl motive etmektir böyle,teşekkürler ;))

    YanıtlaSil
  3. aaa ne kadar ayıp biraz ukala olmuş gerçekten ama bir dönem ben de roman mı pööh falan yapardım herkesin böyle dönemleri var demekki : )

    Pınar Kür ve Sabahattin Ali okumayı çok istediklerimden iyiki hatırlattın kardeşine selamlar
    bol kitaplı günler , bol paylaşımlı günler : )

    YanıtlaSil
  4. okuma aşkı hayranlık uyandıcı .ben de bir vakitler liste tutardım.fi tarihinde kaldı.2 çocukla çok mu zor ne.ya da ben mi tembelim?bilemedim şimdi.
    dipnot:pınar kür fakültede ingilizce derslerimize girerdi.berbat bir öğretmen,asabiyetin ve ukalalığın divasıydı.nobel alsa yine okumam gibi geliyor:)

    YanıtlaSil
  5. merhaba, farkettimki zevklerimiz çok yakın...kundera kitaplarını zevkle okudum bende ve da vinci şifresi bence de harikaydı...

    ve benimde hiç ilgimi çekmeyen ve itici bulduğum pınar kür ün kitaplarını çok merak ettim şimdi...:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Odtülü kardeş bence de yanılıyor:))Ben vapurda, otobüste dahi başkalarının okuduğu kitapları merak eden (sırf kitabın ismini görebilmek için şekilden şekile giren) biriyim. Doğrusu kitaplarla ilgili yblog yazıları benim çok hoşuma gidiyor.
    Pınar Kür'ün Bir Deli Ağaç'ını okumuştum ama ne yazık ki epey oldu, hiç hatırlamıyorum. O zaman sevmiştim. Hatta bir arkadaşıma da alıp hediye etmiştim.

    Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'unu ben de çok severim. Bir de Kürk Mantolu Madonna'sı var ki çok etkilemişti beni.

    Jude, okuduğumda, büyülü, adeta bu dünyanın dışında bir kitap gibi gelmişti bana. O zamanki ruh halimin de etkisi var tabii. Bakalım sen nasıl bulacaksın.

    Kitaplar gibisi yok. İyi okumalar:))

    YanıtlaSil
  7. Kardeşler pek saçmalayabiliyor bazen.. belki o an başka birşeyine kızmış oluyor, bir şekilde hıncını alıyor alakasız bir şekilde.. o da farkında değil belki yaptığının.. bence Özlem'im yaz sen..Pınar Kür'ü ben deokumadım ama dediğin gibi itici buluyorum haylii.. şimdi biraz acaba mı? şekillendi kafamda..

    YanıtlaSil
  8. Sağol Mineciğim.Roman sevmediğinden değil,o da çok okur ama kendi okuduklarını not etme ihtiyacı duymadığından herhalde benimkini de gereksiz buldu.

    YanıtlaSil
  9. Sitare,boşa değilmiş Pınar Kür'ü durup dururken itici bulmam,bahsettiğin gibi birinden yayılan elektrik de kötü olur nihayetinde.

    YanıtlaSil
  10. Çakıltaş,madem ki zevklerimiz benzeşiyor kendini sevmesen de bahsettiğim kitabı okumanı tavsiye ederim.Yüzünü görmüyorsun nasılsa :)

    YanıtlaSil
  11. Nezleli Karga,ben de ben de :)Karşımdaki ne okuyormuş diye şekilden şekile girdiğim gibi bir de okuduğu kitaba göre nasıl biri olduğuna karar veririm.Bana okuduğun kitabı söyle sana kim olduğunu söyleyeyim :)

    YanıtlaSil
  12. Deli Annecim,yok ya onun başka bir niyeti olduğunu sanmıyorum,canımdır o benim.Sadece blogumun popülaritesini düşünüyor.Pınar Kür'ü ben de hala izleyebileceğimi sanmıyorum ama kitabı hararetle tavsiye ederim.Kendinden bahsetmiyor kitapta ne de olsa :)

    YanıtlaSil
  13. canım bende bir mimin var öpüyorum

    YanıtlaSil
  14. ah okuyacak biraz vakit olsa da okusam ...Nasıl imrendim şimdi sana...

    YanıtlaSil
  15. Esinciğim,senin işin biraz zor görünüyor.Büyüklerin beni sakinleştirmek için kullandıkları bir cümle kurayım sana."Altı aylık olsun rahatlarsın."Altı ay hatta bir yıl olduğunda bunun sadece bir kandırmaca olduğunu anlamıştım ama geçmişti artık :) Canım benim,Allah kolaylık versin sana iki minik adamla :)

    YanıtlaSil


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails