10 Eylül 2012 Pazartesi

Madrid


Barcelona'dan Madrid'e karayoluyla yaklaşık 6 saatte varılıyor. Yalnız bizimki gibi otobüsünüz arızalanır, 3 saat de otoban kenarında yeni otobüsün gelmesini beklemek zorunda kalırsanız mecburen Zaragoza'da yemek molası veriyorsunuz. Mola 1-1,5 saatlik olunca fazla gezme imkanımız olmuyor tabii.Sadece Pilar katedralinin bulunduğu fotoğraftaki bu büyük meydanda yemek yeyip biraz dolaşıyoruz.

Plaza de Cibeles

Ve nihayet akşama doğru Madrid'deyiz. 

Dayanamayacağım, en sonda söylemem gerekeni en başta söyleyeceğim. Uzaktan "vay be Madrid" falan dediğimiz şehir bence beş para etmez. O kadar zaman, o kadar para harcayıp Madrid'e gideceğine kısa yoldan Ankara'ya git, aynı! Buna Madrid'i görür görmez değil, 3 gün orda yaşadıktan sonra karar verdim. Yok mu görülecek yerler? Var tabii, müzeler, saraylar, meydanlar... Ama gördüğüm diğer Avrupa şehirleriyle kıyaslayınca bunlar çok sönük bence. Zaten iklimi, bitki örtüsü, insanları falan hep Türkiye'ye benziyor. Dünyada görecek başka köşe kalmadığında gidilebilir ancak. Tabii bu benim düşüncem.


Katalan bölgesinde televizyonda izlenmesi dahi yasaklanmış olan Boğa güreşleri Madrid'de serbest. Burası da arenası.


Boğanın matadoru öldürmesi çok nadir rastlanan bir durummuş. Boğa güreşlerinin dini bir boyutu da olduğundan boğa tarafından öldürülen matador bizdeki şehitler gibi ulvi bir mertebeye yükseliyormuş. Bu heykel de işte bu yüceliğe erip göğe yükseldiğine inanılan bir matadorun anısına yapılmış.


Boğa güreşlerini şiddetle kınasak da arena önü fotoğrafımızı eksik etmiyoruz.


Boğalar boğalar... Her ne kadar kafanızı çevirdiğiniz her tarafta boğa figürleriyle karşılaşsanız da Madrid'in sembolü boğa değil yaban çileği ağacına tırmanan bir ayı. Hatta Atletico Madrid takımının logosunda görebilirsiniz o ayıyı.


Madrid'in en merkezi caddesi Granvia, yani büyük cadde.

Plaza Mayor (Fotoğraf Leylekland blogundan)

Madrid'de iki önemli meydan var, Plaza Mayor(Mayor meydanı) ve Puerta del Sol(Sol kapısı). Turistseniz Madrid'deki zamanınızın çoğu bu iki meydanda ve Cibeles Meydanı'nda geçiyor. Plaza Mayor dört tarafı binalarla kapalı, hoş, kendinizi gerçekten bir Avrupa şehrinde hissettiren güzel bir meydan. Ama Sol Meydanı'na ayrılması gereken süre taş çatlasın yarım saat -yine kendi fikrimce. Tabii İspanya'ya sadece alışveriş için gelmişseniz o başka.



Güzel Kraliyet Sarayı.


Yine ünlü bir meydana, Plaza de Espana'ya gidiyoruz. İspanya Meydanı'nda sevimli simalar var, Don Kişot, Sancho Panza ve tabii ki Cervantes. Heykelin arka tarafında ise Don Kişot'un büyük aşkı  Dulcinea'nın heykeli var.




Muhteşem Prado Müzesi'nin bahçesindeki Goya heykeli.



Biraz dinlemek için devasa bir park olan Park Retiro ideal.








Bu da kimse çekmezse biz kendimizi çekeriz fotoğrafı :)



Madrid'in tek su kaynağı, Manzanares nehri.


Granvia üzerindeki kocaman bir kitapçıda karşıma çıkan ve mutlu eden tanıdık bir isim :)


 İspanya'nın gittikçe batan ekonomisinden dolayı her gün caddelerde böyle protestocularla karşılaştık.




Dikkat, her köşede karşınıza sokak sanatçıları, müzisyenleri çıkabilir!


Madrid'e gitmişiz, Real Madrid'in Bernabeu Stadı'nı ve Arda'nın hatırına Atletico Madrid'in Vicente Calderon Stadı'nı görmezsek hatta bir de hatıra fotoğrafı çektirmezsek hiç olur mu? Aslında bence olur da Bülent konuyu tartışmamıza bile fırsat bırakmadı ki :)



İspanya deyince akla ilk gelenlerden biri nedir? Tabii ki Flamenko dansı. Bir gecemizi de bu gösteriye ayırdık ve diyebilirim ki Madrid'deki en heyecan verici zamanlarımızı orada yaşadık.

Madrid'deki 2 günümüzün kısaca özeti böyleydi. Geriye anlatacağım bir tek Toledo kaldı ki bence en güzeli en sona kaldı. İlk fırsatta ;)


12 yorum:

  1. derler ki Madrisi ya seversin ya sevmezsin. ben sevenlerdenim :)

    YanıtlaSil
  2. Gülçin,gitmeden ön araştırma yaparken senin yazdıklarından çok faydalandım bilesin :)
    Sevilecek yerini ben bulamadım Madrid'in gerçekten.Bilmiyorum belki de daha uzun süre kalmalı sevmek için.Çünkü Madrid'i Ankara'ya benzettim ve ben Ankara'yı gerçekten çok severim.Sevip sevmemek o şehirde yaşadıklarınla ilgili belki :)

    YanıtlaSil
  3. ne mutlu bana :)
    Bazi sehirlerle tutmuyor insanin elektrigi cok iyi anliyorum seni :) Ama hepimiz heryeri seversek de olmaz ki. Boylesi guzel iste. ben sevmedigin Madridin yazisini da cok sevdm her satirinda sans vermissin madride bence sabrina saglik :)

    YanıtlaSil
  4. Ya aslında haksızlık etmeyeyim Madrid'e,o kadar da kötü değil tabii ki.Hatta grubumuzdaki ilk kez yurtdışına çıkanlar bayıldılar Madrid'e. Ben daha önce gördüğüm şehirlerle kıyaslayınca böyle burun kıvırır oldum herhalde. Şimdi bir Fransa bir Hollanda ile kıyaslanır mı İspanya yani.Bence asla :)

    YanıtlaSil
  5. cok cok haklisin :) daha once hele barcelonayi gormemek daha iyi :)
    o halde bekliyoruz Hollandaya :)

    YanıtlaSil
  6. Ahhh ahh bir daha gidebilir miyim acaba Hollanda'ya? İnşallah inşallah...:)

    YanıtlaSil
  7. sevgili resimli günlük, yinede bir ispanyol havası solumak iyi gelmiştir. müzeleri gezdiniz mi merak ettim. goya, dali, gaudinin evleri, mekanları, mimarisi, ve genel gotik mimarisini hep merak etmişimdir. Gitmeyelim mi şimdi :(

    Bu arada pazartesi eğitim başlıyor. Hayırlı uğurlu olsun okul hayatımız :)

    YanıtlaSil
  8. özlem, ne güzel fotoğraflar bunlar! biliyorsun geçen yıl ben de oralardadım, aklıma günleri getirdin:) toledo'ya ben de bayılmıştım. kendimi ortaçağın kucağında hissetmiştim.

    bu arada tekrar yazmaya başlamana çok sevindim. görüşmek üzere:)
    çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Zeynepcim sondan başlayayım,hepimize hayırlı olur inşallah okul hayatı,başımızda bu bakan varken biraz şüpheliyim ama neyse..

    Bahsettiğin yerlere,müzelere falan da gittik tabii.Hepsinden uzun uzun bahsetmedim sadece.Çok uzatmayayım,kısa bir özet geçeyim istedim,o yüzden.
    İspanya'ya gitmeli mi,tabii ki gitmeli.Zaten bana hayal kırıklığı yaşatan tek yer Madrid oldu,diğer yerleri çok sevdim.Ama illa da İspanya'ya gidilecekse önce Endülüs bölgesine gidilmeliymiş,bunu sonradan anladım.Endülüs görülmezse olmaz listemde şu anda :)

    YanıtlaSil
  10. Alkım,inanır mısın,İspanya planları yapmaya başladığımızdan beri aklıma hep sen geliyorsun.Ne kadar özdeşleştirmişsem seni oralarla.Gerçi seni Granada'yla falan özdeşleştirmem lazım biliyorum da yine de İspanya deyince aklımın bir köşesine sen düşüveriyorsun :)

    YanıtlaSil
  11. Bak buna çok sevindim işte:) Madrid konusunda haklısın, pe bir numarası yok fakat çok iyi müzeleri var. Ben mest olmuştum.
    Bu arada Endülüs hakikaten çok güzel. Ben hala Granada'yı özleyip özleyip duruyorum. Çok sevmiştim orayı. Sonbaharda ne güzeldir şimdi...
    Çok sevgiler Özlem.

    YanıtlaSil
  12. Evet evet,bir tek müzeler var :)
    Endülüs gezisi yerine Madrid-Barcelona gezisi seçtiğimize pişman olduk biz.Neyse o da olur inşallah ilerde.O zaman senin kulağını daha çok çınlatırım Alkımcım.Benden de çok çok sevgiler :)

    YanıtlaSil


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails