5 Aralık 2012 Çarşamba

enginar, yumurta ve Refik Halid


Her yörenin yemek kültürü farklı. Bizim buralarda enginar yenmez mesela. Zaten manav tezgahlarında da son yıllarda görünür oldu. Eskiden arasan bulamazdın. Kimse de aramazdı zaten. Anlayacağınız sadece bizim evde değil, buralarda, bildiğim duyduğum hiç bir mutfakta enginar pişirildiğine şahit olmadım ben. Hayatımda da yemedim, tadını da bilmem, kokusunu da. 

Ama blog işleriyle haşır neşir olmaya başladığımdan beri yemek bloglarında türlü türlü enginar tarifleri görüp acaba denesem mi diye düşünür oldum. Yiyebilir, sofraya yeni bir çeşni katabilir miyiz, yoksa enginar macerası bir tek tencerelik olup, o tenceredekilerin hazin sonu buzdolabında bekleyip bekleyip sonra çöpe doğru yollanmak mı olur, bir türlü emin olamıyordum.

Ara sıra aklımda enginara ait bu tür düşünceler dolanırken, son günlerde Refik Halid okumaya başladım. Refik Halid deyince orada bir duracaksın. Bana göre Refik Halid, "Güzel Türkçe" ile eş anlamlıdır. Tertemiz, pırıl pırıl, ışıl ışıl, berrak, akıcı, zekice bir şeyler mi okumak istiyorsun, Refik Halid tam adresi. Okumayanlar mutlaka ama mutlaka okumalı! İşte, böylece kendisine layık olmayacak bir reklamını da yaptıktan sonra Refik Halid'le enginar konusunu artık birbirine bağlayabilirim.

Bir Avuç Saçma kitabında, sevdiklerinden bahsettiği bir yazısında usta yazarın şu paragrafıyla karşılaştım :

"Sebzelerden enginarı tercih ederim. "Tad" dediğimiz şey, enginar kadar hiç bir nebatın içine sinmemiştir. Her sebzede de biraz tatlılık, acılık, tuzluluk, hülasa dile dokunan bir hali vardır; fakat enginar ne tatlı, ne acı, ne de tuzludur; serapa lezzet ve çeşnidir. Zerzevatlar içinde o ılık bir busedir; bir buse ki üstüne su içtikçe tekrarlar."

Bunu okuyunca insanın içinde gayri enginara dair en ufak bir şüphe kalır mı? Bende de kalmadı tabii. Tamamdır dedim, mevsimi gelir gelmez ilk işim enginar pişirmek olacak.(Mevsimi ne zaman onu da bir bilsem) Ben tam böyle kesin kararlar alırken hemen iki paragraf sonra şu cümlelerle karşılaşmayayım mı:

"Yumurta nedir? Bir harika...
Sarısı sayesinde iştah açıcı süslü söyleyici değil midir? Kırınız, o dolgun kubbesile, tabakta ne özlü bir duruşu vardır. haşlayınız dörde bölünüz, biraz tuz ve peynir... İşte bir gıda çiçeği! Hem keyifle, bir sarı gül gibi seyredebilirsiniz, hem lezzetli bir kuvvet hapı gibi yutabilirsiniz... Meraklısı iseniz koklayabilirsiniz de; taze yumurtada canlı, sıcak, bedeni bir meyva rayihası saklıdır. Zaten yumurta nedir? Can fidanının yemişi değil mi? Ama, diyeceksiniz ki, pek ters tarafından hasıl olan bir meyva! Ey bunu diyen insan, sen ananın göğsünde mi filiz verdin ve başında mı açtın?"

Oldu mu şimdi üstad, oldu mu ya? Sen benim asla tahammül edemediğim yumurta kokusuna dahi bu kadar iltifatlar yağdırırken ben senin sözüne güvenip nasıl enginar pişiririm şimdi?! Döndük mü yine başa? Ee, şimdi pişirsem mi, pişirmesem mi?

Resim : Morey Carol






31 yorum:

  1. Maraş'ta yaşayan İzmir'li kardeşimin her geldiğinde yana yakıla yemek istediği enginarı bir denesen bir daha vazgeçemezsin bence. Nisan-Mayis geldi mi İzmir'de bütün pazarlarda bulunur. İster ayıklanmış, ister kabuklu. Ama eğer şansına kılçıklısı denk gelirse o zaman tam bir eziyet olur ve insanların nasıl olup da enginar yemekten hoşlandığını anlayamazsın.
    Seçmesi de öyle kolay değildir. eline alıp tek tek sallayarak alman gerekir ki tazesini bulabilesin.
    Bence mutlaka dene.
    Afiyetle...

    YanıtlaSil
  2. Bende hiç yemedim. :) Ama yumurtayı severim.
    Deneyebilirsiniz, kimbilir belki çok seversiniz.

    YanıtlaSil
  3. Pişir pişir sen, iç baklayla zeytinyağlı enginar nefis olur. Ben öyle cascavlak sadece göbeği kalmış halini sevmem. Enginarın kalbi de derler ona, manavlarda tüm yapraklarını yolup sadece öyle ortası kalmış halini satarlar hep. Annem ve anneannem hep üzerinde yapraklarının alt kısımlarını bırakarak kase şeklinde temizlerlerdi. Ne zor iştir onu da temizlemek... Ortasında tüyleri falan olur çünkü. O yaprakların etli dip kısımlarını dişimle sıyırmaya bayılırdım. Güzeline denk gelirsen hele gerçekten çok nefis olur enginar. En son göbeğini atarsın ağzına üzerine de bir yudum su içtin mi yok böyle bir tad dersin inan bana. Hemen her mevsimde satıyorlar artık ama ben esas yaz başında olur diye biliyorum. Yaz ortalarına doğru aldın mı hep kartlamış olur liflerinden göbeğini bile yiyemezsin. Normalde kadife gibi ağızda dağılır.

    YanıtlaSil
  4. ahahha! ben eşime geçen gün enginar, kereviz nedir bilemdiğimi ancak İstanbul'a geldiğimde onları öğrendiğimi söyledimde şaşırdı. Bunca yıldan sonra hem de..

    YanıtlaSil
  5. Sevgili adsız (başka ne diyeceğimi bilemedim, kusura bakma) benim Maraş'ta yaşadığımı bilerek mi bu yorumu yazdın? Eğer bilmeden yazdıysan çok ilginç bir tesadüf olmuş :)

    Neyse, Nisan-Mayıs diyorsun, zamanı varmış daha. O zamana kadar bir cesaret gelir sanırım. Ama şu seçme işi önemli demek, sallayınca neye dikkat edeceğim, keşke onu da yazsaydın.

    YanıtlaSil
  6. Uyuşuk hayalperest, haklısın, denemekten ne çıkar. Benimki biraz tembel bahanesi sanırım :)

    YanıtlaSil
  7. Selen, ama şimdi yaptığına bak. Hem öve öve bitiremiyorsun, insanın yapacağı geliyor, hem de temizlemesi çok zor diye insanın gözünü korkutuyorsun :)
    Ya temizlemeyi başaramazsam. Zaten yapmaktan çekinmemin bir sebebi de o temizleme işinin zor olduğunu duymam, o yüzden enginarin kalbinden mi yapsam diye düşünüyordum, ama o da kötü diyorsun, n'olacak şimdi?

    YanıtlaSil
  8. Müminecim, senin memleket nireydi? Bizim gibi enginarı, kerevizi falan sonradan öğrendiğine göre batı tarafları değil demek ki.

    YanıtlaSil
  9. Enginarın kalbi kötü demedim ben, güzel enginara denk gelirsen nefis olur. Benim demek istediğim yapraklarıyla yemenin tadı ayrı bir güzeldir. Sen dene bence, kalbiyle başla sonra tadını aldın mı kendin temizlemeye de kalkarsın kesin. :D

    YanıtlaSil
  10. Hiç pişirmedim, hiç yemedim tadı nasıldır bilmem, tek bildiğim pazarda leğenin içinde şapka gibi yüzdükleri:)
    birde aklıma bir ramazan ayında gittiğimiz bir evde masadaki enginar gelir, ayhh ben almayayım:)

    YanıtlaSil
  11. enginar mı ? :))
    hiç hiçbirimizin merakının olduğunu hatırlamıyorumki ben enginara..
    aa ama kereviz pişer bak bizim evde bazen..ama tadı hakkında hiçbir yorumum yok inan..
    buarada Refik Halid ile alakalı da aklıma bahar yağmuru geldi..Güneşli başlayıp güne,okurken yemişsin yağmuru sanki yumurta ile :))

    neyse bakarsın yine de birgün sofranıza düşer kereviz..bir gün o sofrada ben de olabilirim belki de :))

    YanıtlaSil
  12. yumurta sevmem bende :)
    banada beklerim =)

    YanıtlaSil
  13. Selencim tamam, ben kalpten gireyim bu işe en iyisi ve en kolayı :)

    YanıtlaSil
  14. Zeynep'in evi, alışkın olmayan hiç de hoş gelmiyor senin yazdıklarından anladığım kadarıyla :(

    YanıtlaSil
  15. Zeynepcim, ben kerevizi yemek olarak değil ama çiğ olarak salatada severek kullanıyorum zaten. Eskiden hiç yemediğimiz ne çok sebze varmış, karnabahar, brokoli bile bilmezdik biz çocukken. Şimdi hemen hepsini yiyoruz. İşte bir enginar kaldı tatmadığım herhalde, bu gidişle o da listeden silinecek :)

    YanıtlaSil
  16. Rainbow Gatherer, gelmez miyim hiç :)

    YanıtlaSil
  17. nerede yaşadığınızı çok merak etmiştim. ama yorumlardan anladığım kadarıyla Maraş'ta yaşıyormuşsunuz. çook ilginç demek oralarda enginar yok. tadını kokusunu bilmeyen insanlar varmış demek.

    ben çok severim enginarı.
    vücuda olan faydası, vitamini falan da umurumda değil. yerim yerim doymam. tavsiye ederim mutlaka tatmalısın.

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Resimli Günlük; benim hiç Refik Halid Karay okumadığım gibi (adını bilirim, o ayrı:) sen de hiç enginar yememişsin, çok üzüldüm. Hem bu adamı okumadığıma, hem senin enginar yememiş olmana. "Sizin oralar" neresi bilemedim ama enginar gerçekten de sebzelerin şahıdır. Etlisi, zeytinyağlısı, dolması, garnitürlüsü.. Muhteşemdir kısacası. Ben de Refik usta gibi hem enginarı hem yumurtayı pek severim, bana da güvenemeyecek misin bilmiyorum ama :)) mutlaka denemeni tavsiye ediyorum.. Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  19. Şu enginar kereviz macerası beni de sardı sayenizde:)) kerevizi nadir de olsa yapıyorum,yemek olarak da salatasını da...hatta İngilterede kereviz sapına cok alışmıştık,burada bakıyorum bulamıyorum malesef...lakin enginarla benim de tanışıklığım olmadı, okulda zaman zaman zeytinyağlı yapıyorlar oysa,anlattıklarından sonra bir deneyeyim bari,sana tekrar donerim insallah;))çezen

    YanıtlaSil
  20. ben de kerevizi çiğ tüketmeyi severim.
    enginarın da kremalı dereotlu çorbasına bayılırım, denemelisin bence :)

    YanıtlaSil
  21. Yumurtayı ben de çok sevmem ama enginarı denemelisin:)

    YanıtlaSil
  22. G, süper reklam! Bu kadar sözden sonra pişirmesem ayıp olur artık :)

    YanıtlaSil
  23. Lezzetli Somunlar, senin gibi yemeklerin piri olan biri bana enginar iyidir diyecek ve ben de güvenmeyeceğim öyle mi? Tabii ki deneyeceğim, umarım ben de senin kadar severim. Refik Halid'i oku derim ayrıca, belki sen de onu benim kadar seversin :)

    YanıtlaSil
  24. Sezencim hiç tatmadın mı okulda yaptıklarından? Bir fikrin olur en azından. Neyse sonuçları bekliyorum. Gerçi sen ne yapsan lezzetli oluyor ya :)

    YanıtlaSil
  25. Büşracım, senin yemek blogunda var mı o çorbanın tarifi, dur bi bakayım. Yoksa yazarsın artık umarım :)

    YanıtlaSil
  26. Bahar, yumurta konusunda hemfikir olduğumuza göre diğerinde de olma ihtimalimiz çok, o yüzden "peki" diyorum :)

    YanıtlaSil
  27. yumurta bu kadaar mı güzel anlatılır
    ben severim çok severim
    varsın koksun be özlem
    sırf şu adamcağızın övgüsne mazhar oldu diye bile yenir

    YanıtlaSil
  28. Hiç böyle düşünmemiştim Sevgicim, doğru ya, insan bilmemne için çiğ tavuk bile yermiş. Hatırlayamadım o bilmemne kısmını ama bu sevgili yazarın hatırına yumurta yiyebilirim sanırım. Kuru boş sevmek olmaz yani, di mi :)

    YanıtlaSil
  29. insan hatır için çiğ tavuk bile yermiş:)

    YanıtlaSil
  30. Evet evet, hatırdı di mi? Mersi şeker :)

    YanıtlaSil
  31. bir izmirli olarak enginar yenmezmiii diyorum. Sebzeleri ege bölgesi tüketmeyi seviyor. Çok severim zeytinyağlı yemekleri denemelisin mutlaka

    YanıtlaSil


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails