11 Ekim 2011 Salı

Hayat mektebi


Deniz'in bir aylık okul hayatının can sıkanlar bilançosu :

Can çekişen bir kuşun kuyruğunu kopardığı yetmezmiş gibi bir de kuşu yere fırlatan bir kız çocuğu.

Üst sınıflardan,sırf komiklik yapmak için Deniz'e arkadan gizlice yaklaşıp,pantolonunu aşağı çeken bir erkek çocuğu.

Bu teneffüs kimi dövsek acaba,diye ortalıkta terör estiren,bazı günler de hedef olarak Deniz'i seçen,ufaklıklardan oluşan bir haydut çetesi.


Ne desem ki?Deniz bunları gördükçe bazen üzgün,bazen, şaşkın,bazen utançla geliyor eve.Benimse içim acıyor.Ben onu gözümden sakınırken...Gerçek dünyanın acımasız,çirkin,incitici yönüyle nasıl olsa bir gün karşılaşacağını biliyordum ama bu kadar çabuk beklemiyordum sanki.

Bir de anlamıyorum küçücük çocuklar ne zaman ve nasıl öğreniyorlar bunca kötülüğü...

28 yorum:

  1. bu yaşına kadar öğrettiklerin hayatında yaşayabileceklerinin başlığı olmasada çözüm yolu bulmasında yol gösterici olucaktır eminim. 0-6 yaş bunun için önemli belkide. kahverengigözlü,sarışın çocuk bunlarla başetmeyi öğrenir eminim:9 sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. yapma yaa:(
    inan bazen düşünür oğlum için üzülürdüm başına kimbilir neler gelecek ve ben nasıl yardım edebileceğim yada ne yapabileceğim .
    dediğin gibi gözünden sakınırken bunların olması can sıkıcı:(

    YanıtlaSil
  3. Öğreniyorlar ve ne yaparsan yap koruyamıyorsun çocuğunu, zor bir durum ama böyle, sevgiyle kal canım ...

    YanıtlaSil
  4. galiba çocuklar birbirlerine karşı daha acımasız oluyor değil mi?
    ve çocuklar çok daha iyi kullanıyor yine kendileri gibi çocuk olanların zayıf, güçlü, iyi ya da kötü yanlarını...bence...

    YanıtlaSil
  5. N'apmalı? Bu çocuklara ne demeli Özlemim? Ben en son Selim'e açıkça sen de vur dedim. Nereye kadar -vurma, etme, kendini koru, öğretmeninle konuş-la idare edebilirim. Her gün dayak yiyorum diyor misal. Hani vardır ya arıza tipler illa her sınıfta ve gözlerine kestirdikleri. Önce dediklerimizi uyguladı. Cık! olmadı. En son kendini savunabilirsin dedik, onu bile pasifçe yaptı. Sonra, benim de sabrımın sonu var, ben de karşılık verebilirim, de dedim. Bu yolla Selim'e kibarca(!) sinyal gönderdim. ı ıh gene anlamadı. En son sen de vur dedim. Vurunca duruldu karşıdaki. Bu mudur yani?

    Ne kötü değil mi? Çok kötü!

    Deniz için çok üzgünüm! yere çarpılan kuş için çok çok çok üzgünüm. Çocuklarımız için üzgünüm! Dünyamız için üzgünüm!

    YanıtlaSil
  6. offf gözlerim acıldı olanlara..bu nedır boyle o okula acıl bır duzen gerekıyor.

    YanıtlaSil
  7. :( tanışıyorlar işte ne yazık ki... ve evet bu kadar erken tanışıyorlar çünkü herkes sen gibi yetiştirmiyor çocuğunu, umursamıyor... aslına bakarsan unuttuk belki ama bizler de ilk okul yıllarımızda tanışmadık mı hayatın acımasızlığıyla?... o iyi yetiştirilmiş bir çocuk, için rahat etsin...

    YanıtlaSil
  8. "Hoşgeldin hayat" der gibi...Gerçekten çok acımasızca.
    Evinin sıcak kozasından çıkan Deniz gibi tatlı çocuklar er geç şiddetle tanışıyorlar işte. Deli Anne'nin dediği gibi kendini savunmasını da öğrenmesi gerekiyor bir yandan.
    Zor bir iş Özlemciğim, anne olarak sana kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  9. yuh yani.gözüm korktu şimdi.ben bunları duyduktan sonra nasıl göndereyim oğlumu okula.
    hadi bakalım kolaysa yolla

    YanıtlaSil
  10. Geçen gün kanal8 de Okan Bayülgen'in programında bu konuyu ele almışlardı.Birazını dinleyebildim ve konuşulanlara çok üzüldüm.Veliler neler neler çekiyorlar..
    Çocuklar çok acımasızlar bu gerçek,çünkü kötülükle iyiliği ya ayırt edemiyorlar ,ya da kötülüğün adını "şaka" olarak adlandırıyorlar ve bunu eğlence olarak görüyorlar.
    Nasıl çözülür,neler yapılabilir bilmiyor kimse.Psikologlar fikirler veriyorlar ama gelde bunu bütün yaramaz çocuklara ve onların velilerine anlatın.İmkansız..
    Yaşadıklarınıza çok üzüldüm,umarım çok kısa zamanda sorunlar hallolur ve çocuğunuz daha üzülmez ve mutlu döner eve..

    YanıtlaSil
  11. cocuklar gercekten arada acimasiz olabiliyorlar..
    nedeni belirsiz..rol model ornek aldiklari bi kac olumsuz davranisdan mutevellit de olabilir pek tabi.

    bu arada
    its about a girl'un kelemegi olarak
    artik

    www.yazi-yorumhep.blogspot.com
    dayim
    oraya da beklerim
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. Çizgifilmlerden öğreniyorladır.O kadar acayip çicgi filmler var ki rast geldiğimde ağzım uçukluyor..Küfürden şiddete kadar herşey var içlerinde...
    Hayat acımasız ama çocuklar bu acımasızlığı hiç yaaşamasa dünya ne güzel olurdu...
    Çocuklar çok enteresanmış, Deniz in üzün tüsü içimi acıttı..Kıyamma onun masum dünyasına ben

    YanıtlaSil
  13. Mervecim,umarım canım.Zaten başetmeyip de ne yapacak,hepimiz aynı yollardan geçmedik mi?Hangimizin yaşamı anne kucağındaki kadar kolay ve güvenli geçiyor ki?

    YanıtlaSil
  14. Sezobigo,insan dehşete düşüyor değil mi?Ama benim gözlemlediğim kadarıyla çocuklar bizden kolay başa çıkıyor bu hallerle.Hani düşmenin,yaralanmanın falan da acısını daha kolay atlatıyorlar ya,aynen öyle bu işlerde de.

    YanıtlaSil
  15. Hayat izlerim,haklısın,zor ama bir anne nereye kadar kollayabilir ki yavrusunu.Bir yerden sonra kendi mücadelesini kendi vermeyi öğrenmek zorunda...

    YanıtlaSil
  16. Aynur,daha acımasız mı bilmiyorum.Belki onlar sadece açık açık ne yapmak istiyorlarsa onu yapıyorlar.Büyüklerse gizli gizli karşıdakinin kuyusunu kazmayı öğrenmiş oluyorlar,daha içten pazarlıklı yaklaşıyorlar sanki.Belki de gerçekten insan yedisinde neyse yetmişinde de o.

    YanıtlaSil
  17. Müminecim,bu öyle çetrefil bir konu ki.Tabii ki insan çocuğu dayak yediğinde müthiş üzülüyor,tabii ki ezmesin ama aynı zamanda ezilmesin istiyor.Muhakkak ki karşılık vermeli,tamamen katılıyorum ama yine de bir garip değil mi ya.Derdiniz ne,cıvıl cıvıl oynasanıza,vurmak,dalga geçmek,küçük düşürmek ne demek bu yaşta diye tutup sarsasım geliyor o çocukları bazen.

    YanıtlaSil
  18. Nohut oda,sorun okulla ilgili değil.Aynı şeyleri ana sınıfındayken de,apartmandaki arkadaşlarıyla bahçede oynarken de yaşadı zaman zaman.Şimdiki okulunun dezavantajı anaokuluna nispetle çok daha kalabalık olması.Sorun şiddeti,benim çocuğuma da ,başka çocuklara da,kuşlara,ağaçlara da yapılsa farketmez,normal gören çocuklar yetiştiren zihniyet bence.Şiddet eğiliminin çok küçük bir oranı çocuğun karakterinden geliyor bence.Çocuğa daha minicik zamanlarından itibaren kuşun da bir can taşıdığını anlatan olsa eminim o derece vahşi olamaz o çocuk.Diğerleri de hakeza...

    YanıtlaSil
  19. Sibelcim,umarım öyledir.Bir kaç gün önce bir grup çocuk,bir ağacı taşlıyorlarmış.O kadar üzgün anlattı ki Deniz bunu bana.O ağacın ne kadar canı yanmıştır anne,değil mi diye.Of bilmiyorum,aslında dediğin gibi biz de o yollardan geçtik,bizim çocuklarımızın da bunu yaşayacağı aşikar.Ne bileyim,su akar yolunu bulur herhalde...

    YanıtlaSil
  20. Alkımcığım,evdeyken,minicikken her şey öyle kolaymış ki.Artık zor,gerçekten çok zor.Teşekkür ederim canım :)

    YanıtlaSil
  21. karışık-pizza,ben de aynı düşünceler içindeyim de n'aparsın,var mı başka yolu :)

    YanıtlaSil
  22. Krnc,senin de dediğin gibi gel de bunu anlat,anlama kapasitesi olan zaten yapmaz.Sağol güzel dileklerin için,ama benim pek umudum yok...

    YanıtlaSil
  23. İlknurcum,çizgi filmler konusunda haklısın.Hangi zihniyet öyle iğrençlikleri çocukların zihnine sokma hakkını görüyor kendinde anlamıyorum.Deniz,şiddet içeren,acayip yaratıklı maratıklı çizgi filmleri izlemiyor.Önce biz izin vermiyorduk,artık kendi de izlemek istemiyor.Ama dünya kadar çocuk hipnotize olmuş gibi onların karşısında geçiriyor saatlerini.Bunu denetleyecek bir kurum falan yok mu acaba,merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  24. Aynı soruyu ben de soruyorum bazen kendime. Hele de yeni semt, okul, öğretmen ve arkadaş değiştirmişken, bu aralar bizim de başımız küçük zorbalarla ve ukalalarla dertte... Zor oluyor çocukları yeni bir çevreye alıştırmak... :(

    YanıtlaSil
  25. Denetleyecek kurumlar özel kanallardaki gereksiz yasaklarla uğraşıyor sanırım..Şiddet içeren çizgi filmler başta trt çocuk da yayınlanıyor..:Cille diye bir çizgifilm var duyduğumda dahi tüylerim diken diken oluyor..Yazık çocuklara..
    Biz çocuklarımızla vakit geçiriyoruz onlarla çizgifilm izliyoruz , oyun oynuyoruz ..Çoğu aile açyor çizgifilm kanalını ve sonrasında ne izliyor diye kontrol dahi etmiyor.Üzülüyorm o çocuklara hem de çok üzülüyorum.
    Deniz ne güzel tercih yapmış , artık kendisinin izlemek istememesi çok güzel..İnşallah hayatı boyunca hep doğru tercihler yapar ...
    keyifli pazarlar canım :)

    YanıtlaSil
  26. Selencim,zor hem de çok zor.Ya nedir bu yaşta bunların derdi,hakikaten anlamıyorum.Biz çocukken çok nadir olurdu böyle şeyler,her ortamda bir,bilemedin iki çocuk olurdu sorun çıkaran.Onların da zorbalıkları,sayıları az olduğundan çok göze batardı.Şimdi durum tam tersi gibi.

    YanıtlaSil
  27. İlknurcum,izlediği zaman kabuslar falan görmeye başlamıştı artık.Şimdi yine kabus görürüm korkusundan izlemiyor.Dediğin gibi o yetkililer bıraksalar da Hürrem'i,Süleyman'ı,şu duruma bir el atsalar artık.Körpecik canlar zehirleniyor resmen :(

    YanıtlaSil


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails