30 Ekim 2010 Cumartesi

Deniz'in kitapları

Günlüğü yazamaya başlayalı nerdeyse bir yıl olmuş.İlk kez "mim"le müşerref oldum.Ne kadar asosyal bir "blog yazarı" olduğuma başka kanıt gerekir mi?Neyse,konumuz çocuk kitapları.Hilal benim de fikirlerimi merak etmiş.Konu kitap olunca yazmak zevkli.İşte başlıyor:

Boncuğunuza kitap seçerken en çok önem verdiğiniz kriterler neler?
  • Deniz'e aldığım sayısız kitaptaki deneyimlerimle artık bir çocuk kitabındaki en önemli unsurlardan birinin resimler olduğunu düşünüyorum.Resimler ne kadar kaliteli,esprili,profesyonelce çizilmişse o kitap o kadar "al beni" diyor Deniz'e de bana da.Hatta bazı kitaplarda sayfayı koparıp duvara tablo niyetine asasım geliyor.Örnek: Koyun Russell.


Bir de sonunda kötülerin acımasızca ve vahşice cezalandırıldığı kitaplardan hiiiç hoşlanmıyorum.Bkz. Hansel ve Gretel,Pamuk Prenses,Kırmızı Başlıklı Kız

Bir kitabın kapak tasarımı sizi cezbeder mi?
  • Bir kitabın kapağına bakıp karar vermiyoruz genelde.Kitapçıda Deniz'le kendimize bir köşe bulup sayfalarını karıştıra inceleye seçiyoruz kitaplarını.

Çocuk kitaplarının didaktik yaklaşımlarını nasıl buluyorsunuz?
  • Çocuk kitaplarının çocuk eğitiminde yeri olduğu kabul ama sadece ders vermeye yönelik,dayanamayıp kıssadan hissesini de kendi çıkaran kitaplar itici geliyor.

Çocuk kitaplarındaki resimler nasıl olmalı sizce? Hikayesini beğendiğiniz bir kitabı ilüstrasyonlarından dolayı almamazlık ediyor musunuz veya tam tersi oluyor mu? Hikayesi uyduruk olan bir kitabı grafiklerine aşık olarak aldığınız oldu mu? Grafiklerde aradığınız temel özellikler var mı? Varsa nedir?
  • İllüstrasyon bence masaldan bile önce geliyor.Çünkü çoğunlukla Deniz orada yazılı olan toplasan bir sayfaya sığacak hikayeyi aşıp kendi hikayesini oluşturuyor.Bunu da resimler tetikliyor.O yüzden resimler kötüyse genelde içerikle de ilgilenmeyip safdışı ediyorum o kitabı.Ama dikkatimi çeken resimlerin kaliteli olduğu bir kitabın muhakkak hikayesi de kaliteli oluyor.

Çocuğunuzun şu anda en çok sevdiği 3 kitap hangileri? Bu kitapların bir ortak yönü var mı?
  • Deniz'in yıllardan beri dinlemekten bıkmadığı  kitabı Tübitak Yayınları'ndan çıkan "Hastanede".Bu yayınevinin hemen hemen tüm kitapları var Deniz'de ve hepsi de çok güzel.Ama illa ki Deniz'in favorisi bu.


Bir diğer ortak sevdiğimiz "Uyuyamıyor musun Küçük Ayı?"O kadar güzel ki,şiir gibi bir dil.Sürekli tekrar eden bölümleri var,Deniz onları ezberledi,hatta üstüne espri bile üretiyor artık.





Son günlerin favorisi ise Tülin Kozikoğlu'nun yazdığı "Lili ve yedi çocuğu" serisi.Her bir kitapta toplam on cümle yok sanırım ama her cümleye yorum yapmaktan,çizimlerin iviğini diviğini incelemekten bizim birini okuyup bitirmemiz yarım saati buluyor.



Bir çocuk kitabı yazsanız hangi temayı işlemeyi düşünürdünüz, ya da temasız öylesine bir masal mı uydururdunuz?
  • Ah,bak bunu hiç düşünmemiştim.Yazarlık konusunda zerre kadar iddiam da yok zaten.Ama hani filmlerde olur ya,anne kitabı okurken daha yarısında çocuk uyuyakalmıştır.Anne de büyük bir şefkatle çocuğun üzerini örter,alnına minicik bir öpücük kondurur,odadan süzülerek çıkar.Ben de bunu bir kez olsun yaşamak istiyorum.O annenin okuduğu kitap neyse,gerçek hayatta yok o,işte ben onu yazmak isterdim.

 Deli anne de arzu eder bu konuda görüşlerini yazarsa okumaktan zevk alırım :)

4 yorum:

  1. a yazarım, isterim de çok. aslında senin yazdıklarınla hemfikirim. çok güzel ifade etmişsin. bana çook sakin bir zaman lazım.. öperim.

    YanıtlaSil
  2. sevgili arkadaşım bu akşam boş işlerle uğraşasım vardı, kafam dopdolu.. o yüzden Son yazımı tanıdığım blogculara ayırdım. Seninle ilgili de minicik miniminnacık bir yazı var. Kitap için koca bir zaman ayırcam inşaallah. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Güzel yazılmış bir çocuk kitabını yetişkinlerin de sıkılmadan okuyabileceğine inanıyorum ben.

    En azından ben böyleyim. Çocuk kitaplarını okumaktan ve resimlerine bakmaktan çok keyif alıyorum.
    Bu yazı da çok hoşuma gitti:))

    YanıtlaSil
  4. Merhaba alkim dogan!İyi bir çocuk kitabını okumaya hatta iyi bir çizgi filmi izlemeye bayılırım ben de :)

    YanıtlaSil


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails